Екстрактът от маслинови листа помага при Хашимото

ИЗНЕНАДВАЩИТЕ ПОЛЗИ НА ЕКСТРАКТА ОТ МАСЛИНОВИ ЛИСТА ЗА ЗДРАВЕТО НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Здравословният тироид е критичен компонент на цялостното здраве на човека и много хора се борят с тиреоидни нарушения като хипотиреоидизъм, по-специално автоимунен тиреоидит на Хашимото. В това автоимунно състояние имунната система атакува щитовидната жлеза и резултатът от това възпаление е подтискане на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм. Болестта на Хашимото е най-честата форма на хипотиреоидизъм и е първото състояние, което някога е било класифицирано като автоимунно заболяване.

Важно е да се отбележи, че тироидните хормони променят скоростта на основния метаболизъм на клетките и тъканите, модулирайки консумацията на кислород и причинявайки производството на реактивни кислородни видове. Това води до развитие на окислителен стрес и разкъсвания на ДНК вериги, което от своя страна води до редица заболявания, включително хронични заболявания, свързани с възрастта, рак, мускулна дегенерация, коронарна болест на сърцето, автоимунни заболявания и пр. 

Съществуват научни доказателства, които показват сложната връзка между нивата на хормоните на щитовидната жлеза и оксидативния стрес. Общият принцип е, че повишените нива на TH (хипертиреоидизъм) предизвикват оксидативен стрес, докато намалените нива на THs (хипотиреоидизъм) водят до неоткриваем до лек оксидативен стрес.

Промяната в хранителния режим е първата стъпка в лечението на Хашимото, при която се подпомага ефективната синтеза и метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза.

Известно е, че много единични компоненти на традиционната средиземноморска диета имат положително въздействие върху здравето, намаляват оксидативния стрес, възпалението и други важни рискови фактори на свързаните с възрастта заболявания. Изследването на фармакологичните свойства на биоактивните компоненти на този хранителен модел е много активно и води до производството на функционални храни и хранителни добавки.

Патентованият воден екстракт от маслинови листа OLIFE съдържа изключително много потенциално биоактивни съединения, което ги прави прави един от най-мощните естествени антиоксиданти. Ключова роля играят полифенолите, които имат превес в състава на OLIFE, особено известният на всички Олеуропеин. Листата от маслини съдържат големи количества потенциално полезни фитохимикали в много по-висока концентрация, отколкото в маслиновото масло.

Полезните свойства на маслиновите листа допълнително се засилват от добрата абсорбция на активните им съставки и тяхната бионаличност, което е необходимо предварително условие за неговата активност срещу процеси, свързани с окислителния стрес. Редица са проучванията, които съобщават за полезните физиологични и фармакологични свойства на олеуропеина, благодарение на едно от най-забележителните му свойства – силна антиоксидантна активност.

Маслиновите листа и техните екстракти способстват за намаляване увреждането на ДНК, протеини и мембранни липиди, проявявайки защитна роля срещу L-тироксиновия ефект и всичко това, като резултат от способността им да въздействат на свободните радикали.

 

Прекомерните количества от свободните хормони на щитовидната жлеза предизвикват хиперметаболично състояние на организма, с ниска антиоксидантна способност и високо генериране на свободни радикали. Изменението на функцията на щитовидната жлеза чрез Т4 влияе върху антиоксидантната защитна система. Екстрактът от маслинови листа OLIFE има невероятна генопротективна същност и може да защити всички клетки от вредния ефект на оксидативните ДНК увреждания в хипертиреоидното състояние.

Установено е, че екстрактът от маслинови листа подобрява функцията на щитовидната жлеза, тъй като помага при превръщането на Т4 в неговата активна форма Т3 т.е повишава нивата на Т3. В OLIFE съдържанието полезни за здравето молекули е над 260, включително олеуропеин, хидрокситирозол, флавоноиди (рутин), полифеноли (апигенин, лутеолин) и те доказано инхибират про-възпалителни молекули като IL6 и TNF-алфа.

Пациентите с тиреоидит на Хашимото често са на високи дози от тиреоиден хормонален заместител. Един от проблемите при тиреоидите на Хашимото е високото ниво на възпаление, което пречи на превръщането и действието на тироидните хормони. Автоимунният тиреоидит може да бъде предотвратен чрез блокада на IL6. Екстрактът от маслинови листа може да помогне за намаляване на тези блокиращи молекули тироиди.

Хидрокситирозолът в маслиновите листа е мощен унищожител на свободните радикали и така защитава митохондриите в клетките. Наричат го защитник на централната нервна система. С положителните ефекти на екстракта от маслинови листа OLIFE може  да се запознаете на http://olife.bg/olive-leaf-extract/. Тук се включват: намаляване на кръвното налягане, антимикробни и антибактериални, противогъбични свойства, антипаразитно действияе антиканцерогеннен ефект, понижаване на кръвната захар и холестерола, мощни антиоксидантни свойства (по-мощни от витамин Е), полезни свойства за сърдечно-съдовата система, здравето на очите, подпомагане на алергии, астма, настинки, защита срещу UVB радиация, ползи за хора с остеопороза, ползи за някои автоимунни заболявания, анти-стареене, помага за премахване на тежки метали, като олово от тялото и повишаване на енергийните свойства.    

Речник:

Тироидни хормони: това са различните хормони, които щитовидната жлеза произвежда и изнася в кръвния поток.

Тироидни стимулиращи хормони (TSH): Хипофизните жлези произвеждат тези хормони, за да сигнализират и стимулират производството на повече тироидни хормони.

Тироксин: това е хормон на щитовидната жлеза, който в черният дроб и бъбреците се превръща в активна форма: трийодтиронин.

Трийодтиронин: това е активната форма на тироксин. Този хормон на щитовидната жлеза играе жизненоважна роля за поддържането на мозъчното развитие, сърдечната функция и скоростта на метаболизма.

Свободни радикали: молекули, които увреждат и атакуват имунната система. Тялото приема свободни радикали, както от храната, която консумираме, така и от средата, в която живеем.

ЕКСТРАКТЪТ ОТ МАСЛИНОВИ ЛИСТА:

  1. Намалява прекомерното производство на TSH

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това, хипофизната жлеза отделя излишък от тироид-стимулиращи хормони, за да принуди щитовидната жлеза да работи. Това допълнително ниво на хормони има отрицателен ефект върху здравето на щитовидната жлеза.

За да се намалят естествено нивата на TSH, пациентите могат да използват органичен екстракт от маслинови листа. Той има свойства, които пряко засягат и понижават нивата на TSH.

  1. Регулира нивата на трийодтиронин и тироксин

Хипоталамусът, щитовидната жлеза и хипофизната жлеза контролират отделянето и секрецията на хормони като тироксин и трийодтиронин. Те създават обратна връзка, където спират производството на TSH, когато тези тиреоидни хормони са високи. По този начин те поддържат здравословен баланс на хормоните в тялото.

Ако щитовидната жлеза се повреди, хипофизната жлеза няма да има друг избор освен да увеличи нивата на TSH.

Дисбалансът на хормоните е това, което уврежда щитовидната жлеза. За да предотвратите това, можете да използвате екстракт от маслинови листа, който естествено регулира и балансира тироидните хормони тироксин и трийодтиронин.

  1. Безопасен за здравето и без странични ефекти

За разлика от останалите добавки за лечение на щитовидната жлеза, добавката от маслинови листа няма странични ефекти и е безопасна за употреба. Това е напълно естествено и холистично допълнение в лечението на щитовидната жлеза и  пациентите могат да ги използват за подпомагане на здравето си.

Забележка: както при употребата на всяка друга добавка, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди редовно да започнете прием на екстракт от маслинови листа.

  1. Регулира кръвното налягане

Един от симптомите на заболявания, като хипотиреоидизъм е високото кръвно налягане, като водещата причина е дисбалансът в тироидните хормони.

Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да причинят забавено сърдечно-събирателно действие. Това от своя страна влияе отрицателно на гъвкавостта на стените на кръвоносните съдове и на изпомпването на сърцето.

И двете могат да доведат до високо кръвно налягане.

Проучвания показват, че екстрактът от маслинови листа може да намали повишаването на кръвното налягане.

Забележка: Не забравяйте да се консултирате с лекаря си, за да определите причината за повишеното ниво на кръвното Ви налягане.

  1. Укрепва имунната система

Тиреоидни усложнения като тиреоидит на Хашимото отслабват имунната система, като я карат да атакува собственото ви тяло. Ако не поддържате здрава имунна система, тялото ви ще продължи да атакува собствените си органи и жлези, включително щитовидната жлеза.

Със своите мощни антиоксидантни и антимикробни свойства, екстрактът от маслинови листа е много важен в борбата срещу вредните за здравето свободни радикали.

  1. Има противовъзпалителни свойства

Тиреоидитът води до възпаление на щитовидната жлеза. Лечението и медикаментозният процес често имат за цел да намалят щетите, причинени от жлезистото възпаление.

Екстрактът от маслинови листа съдържа големи количества олеуропеин, който играе важна роля за намаляване на възпалението на тялото. Чрез консумацията на екстракт от маслинови листа, можете да намалите възпалението, причинено от усложненията на щитовидната жлеза.

  1. Предпазва от рак на щитовидната жлеза

За щастие, средиземноморската диета, основана на продукти от маслини, включително и на екстракта от маслинови листа, може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на щитовидната жлеза или всяка друга форма на рак. Причината е, че олеуропинът предотвратява производството на ензими, увреждащи протеините, които раковите клетки използват, за да проникнат в здрави тъкани.

  1. Ускорява метаболизма

Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски, организмът трудно успява да ускори метаболизма си. Освен увеличаване на теглото, бавната скорост на метаболизма може да доведе до умора и мускулна слабост.

Екстрактът от маслинови листа спомага за балансирането на хормоните на щитовидната жлеза, което влияе положително на метаболизма.

  1. Помага за намаляване на риска от развитие на артрит

Въпреки, че няма ясни изследвания, подкрепящи връзката между артрит и заболявания на щитовидната жлеза, тези две често се развиват заедно. Жлезистото възпаление води до хормонален дисбаланс, който като резултат възпалява ставите и мускулите.

Екстрактът от маслинови листа със своите противовъзпалителни свойства, помага за намаляване на щетите в щитовидната жлеза и ставите.

Това са само някои от начините, по които екстрактът от маслинови листа може да е от полза за пациенти, страдащи от тиреоидни усложнения. Най-добрият начин да се максимизират неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства е да ги комбинирате с редовни физически упражнения и здравословна диета.

Екстрактът от маслинови листа не е заместител на медикаментозното лечение на щитовидната жлеза!

Използвайте го само като добавка, която помага да се справите със състоянието си или да намалите риска от развитие на усложнения на щитовидната жлеза!

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350944/

http://www.gravesdiseaseunmasked.com/hypothyroidism/olive-leaf-may-help-symptoms-hypothyroidism/

https://blog.drseeds.com/olive-leaf-extract/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.