Маслинови листа Vs коронавируси
Маслиновите листа имат голям потенциал, като биоактивен източник – те са отличен съюзник срещу вирусите и бактериите.
Знаете ли за всички ползи на молекулите, съдържащи се в маслиновите листа?
Множество изследвания показват, че мощните антиоксиданти в маслиновите листа понижават риска от потенциални животозастрашаващи заболявания като диабет, рак, инфаркт, наднормено тегло и др. Освен това те са отличен съюзник срещу вирусите и бактериите.
Благодарение на мощните си антиоксидантни свойства, полифенолите в маслиновите листа намаляват действието на свободните радикали, които атакуват здравите клетки и ги разрушават. Олеуропеинът в маслиновите листа е изключително мощен полифенол. Той възпира репликацията на вирусите и разрушава бактериите и този факт е потвърден от множество изследвания.
През 18 век натрошените маслинови листа били поднасяни като напитка за понижаване на високата температура, а под формата на чай се приемали при малария. Около 200 години по-късно изследванията потвърждават мощните антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства на олеуропеина. Според изследване на Медицинския университет в Ню Йорк, лечението с екстракт от маслинови листа прави обратими много от промените, предизвикани от вирусните инфекции, херпес и ХИВ-1 инфекциите.
Екстрактът от маслинови листа проявява уникална антивирусна активност.
Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). Знаем, че новият коронавирус COVID 19 бързо доведе до пандемия в световен мащаб.
Мобилизираха се изследователи от всички области по света, за да намерят ефективно и безопасно лекарство. Но всички те са единомислещи, че естествените продукти могат да бъдат изключително важен ресурс в развитието и лечението на COVID 19. Техните изводи са подкрепени от доказателствата, че тези ествествени продукти вече са допринесли за лечение на други вируси, като ХИВ, MERS-CoV и грип.
Естествените продукти се описват в дългосрочен план, като биоактивни вещества. Някои фитохимични класове като флавоноиди, алкалоиди и пептиди са известни антивирусни биопродукти и са практически тествани с успех срещу коронавирусите. При тестването на тяхната активност срещу SARS-CoV-1. е установено, че всички те имат в молекулните си структури липофилни и хидрофилни области и способност да образуват множество водородни връзки чрез хидроксилни групи. В този смисъл естествените продукти имат огромен потенциал за лечение на коронавируси, както може да се види в историята на битката с SARS-CoV-1.
Редица проучвания показват, че комбинацията от фенолни екстракти от маслинови листа притежава антиоксидантно и антимикробно действие. В този смисъл екстрактът от маслинови листа може да бъде безценен биоактивен източник, приложим както в здравословната, така и в медицинската храна.
Доверете се на единствения по рода си италиански воден екстракт от маслинови листа – OLIFE. Неговият патентован състав с 93% OLIVUM® успешно ще облекчи симптомите при вирусни заболявания.
Използвани източници:
Natural products’ role against COVID-19
Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract
In vitro antimicrobial activity of olive leaves
Olive tree (Olea europaea) leaves: potential beneficial effects on human health