Маслинови листа Vs коронавируси

Маслиновите листа имат голям потенциал, като биоактивен източник – те са отличен съюзник срещу вирусите и бактериите.

Знаете ли за всички ползи на молекулите, съдържащи се в маслиновите листа?

Множество изследвания показват, че мощните антиоксиданти в маслиновите листа понижават риска от потенциални животозастрашаващи заболявания като диабет, рак, инфаркт, наднормено тегло и др.              Освен това те са отличен съюзник срещу вирусите и бактериите.

Благодарение на мощните си антиоксидантни свойства, полифенолите в маслиновите листа намаляват действието на свободните радикали, които атакуват здравите клетки и ги разрушават. Олеуропеинът в маслиновите листа е изключително мощен полифенол. Той възпира репликацията на вирусите и разрушава бактериите и този факт е потвърден от множество изследвания.

През 18 век натрошените маслинови листа били поднасяни като напитка за понижаване на високата температура, а под формата на чай се приемали при малария. Около 200 години по-късно изследванията потвърждават мощните антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства на олеуропеина. Според изследване на Медицинския университет в Ню Йорк, лечението с екстракт от маслинови листа прави обратими много от промените, предизвикани от вирусните инфекции, херпес и ХИВ-1 инфекциите.

Екстрактът от маслинови листа проявява уникална антивирусна активност.

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). Знаем, че новият коронавирус COVID 19  бързо доведе до пандемия в световен мащаб.

Мобилизираха се изследователи от всички области по света, за да намерят ефективно и безопасно лекарство. Но всички те са единомислещи, че естествените продукти могат да бъдат изключително важен ресурс в развитието и лечението на COVID 19. Техните изводи са подкрепени от доказателствата, че тези ествествени продукти вече са допринесли за лечение на други вируси, като ХИВ, MERS-CoV и грип.

Естествените продукти се описват в дългосрочен план, като биоактивни вещества. Някои фитохимични класове като флавоноиди, алкалоиди и пептиди са известни антивирусни биопродукти и са практически тествани с успех срещу коронавирусите. При тестването на тяхната активност срещу SARS-CoV-1. е установено, че всички те имат в молекулните си структури липофилни и хидрофилни области и способност да образуват множество водородни връзки чрез хидроксилни групи. В този смисъл естествените продукти имат огромен потенциал за лечение на коронавируси, както може да се види в историята на битката с SARS-CoV-1.

Редица проучвания показват, че комбинацията от фенолни екстракти от маслинови листа притежава антиоксидантно и антимикробно действие. В този смисъл екстрактът от маслинови листа може да бъде безценен биоактивен източник, приложим както в здравословната, така и в медицинската храна.

Доверете се на единствения по рода си италиански воден екстракт от маслинови листа – OLIFE.              Неговият патентован състав с 93% OLIVUM®  успешно ще облекчи симптомите при вирусни заболявания.

 

Използвани източници:

Natural products’ role against COVID-19

Inhibition of COVID-19 RNA-Dependent RNA Polymerase by Natural Bioactive Compounds: Molecular Docking Analysis

Antioxidant and antimicrobial activities of individual and combined phenolics in Olea europaea leaf extract

Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract

In vitro antimicrobial activity of olive leaves

Olive tree (Olea europaea) leaves: potential beneficial effects on human health

 

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.