Листа от маслина – описание, състав и действие

Описание

Маслината (Olea europaea) е вечнозелено ниско дърво или храст, което вирее в средиземноморските региони, Азия и Африка. Листата на маслиновото дърво са сребристо-зелени, достигащи на дължина от 4 до 10 см, а на ширина – 1 до 3 см. 

Маслини се отглеждат от дълбока древност за храна и за производство на маслиново олио (зехтин). За медицински цели се използват основно листата на растението, заради техните антибактериални и имуностимулиращи свойства.

Състав

Основните лечебни съставки в листата от маслина са секоиридоиди (олеуропеин и деривати), хидрокситирозол, полифеноли (вербаскозид, апигенин – 7 – глюкозид и лутеолин – 7 – глюкозид), тритерпени, в това число олеинова киселина и флавоноиди (рутин и диосмин). Описаните вещества поддържат устойчивостта на плодовете и листата към увреждания от различни насекоми и патогени. Основната съставка в листата от маслина е олеуропеин, който е изолиран за пръв път през 1908 година. На него се приписват полезните ефекти на листата от маслина. Концентрацията му в тях е значително по-висока, в сравнение с другите части на дървото. Съвременните изследвания показват, че олеуропеина е най-мощният антиоксидант, 15 пъти по силен от зеления чай и 3 пъти по-силен от коензим Q10.

Действие

Листата от маслина се използват за лечение на вирусни, бактериални инфекции, включително грип, настинки, херпес симплекс и херпес зостерЛиста от маслина се прилагат и при пневмония, хронична умора, треска, тежка диария, възпаления на ушите и уринарния тракт. Други приложения включват високо кръвно налягане, диабет, подобряване на функцията на храносмилателната и отделителната система.

Най-често, маслиновите листа се прилагат като антибактериално, антиоксидантно и подсилващо имунната система средство.

Едно от най-честите приложения на листата от маслина, е като антимикробно средство. Те спомагат за унищожаването или за потискане на растежа на много бактерии, вируси, гъбички и паразити. Преимущество на листата от маслина е, че те не унищожават полезната чревна флора, за разлика от антибиотичните средства. Известно е, че естествената бактериална флора, която „населява” червата, предпазва от развитие на инфекции, като играе роля във функционирането на имунната система. За да получим максимален ефект от приема на листа от маслина, те трябва да се приемат в началото на инфекциозните процеси или най-добре, преди появата на такива, тоест като се вземат профилактично в сезоните с повишена заболеваемост.

Естествените процеси, които протичат непрекъснато в тялото, както и влиянието на замърсяването и радиацията във външната среда, водят до образуване на нестабилни молекули,, наречени свободни радикали. Тези молекули се стремят да достигнат стабилно състояние, като атакуват и увреждат клетките в тялото. Свободните радикали се свързват с процесите на стареене, с някои хронични заболявания, както и с канцерогенезата – процесите на формиране на злокачествени заболявания. Основна защита срещу свободните радикали изпълняват веществата, наречени антиоксиданти, които се съдържат основно в плодовете и зеленчуците. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали и по този начин ги обезвреждат. Счита се, че по този начин могат да се забавят процесите на стареене в тялото и да се потисне възникването на някои заболявания. В листата от маслина се съдържат мощни антиоксиданти, които имат по-силно действие от витамин С и полифенолите, като в допълнение към това, притежават и противовъзпалително действие. Антиоксидантното и противовъзпалително действие на листата от маслина водят до понижаване на риска от атеросклероза, артрити, както и намаляват вредното влияние на радиацията.

Приемът на листа от маслина повлиява благоприятно и функцията на сърдечно-съдовата система. Многобройни изследвания върху животни и хора са показали, че листата от маслина могат да понижат кръвното налягане. Основно този ефект се дължи на разширяване на кръвоносните съдове, което освен това подобрява и кръвоснабдяването на редица органи. Листата от маслина могат да се окажат особено полезни при хора, чиито стойности на кръвното налягане са гранично високи. В тези случаи, лекарите препоръчват започване на диетичен режим, умерена физическа активност и избягване на рискови фактори, като тютюнопушене. Именно в този ранен етап, преди задълбочаване на артериалната хипертония, приемането на листа от маслина действа най-благоприятно и може да спомогне за отлагане на началото на лекарствената терапия.

В допълнение към полезните за сърцето ефекти, листата от маслина притежават и понижаващо холестерола действие. Ефектът им е насочен основно към „лошия” холестерол.

http://bilki.pharmacy-bg.com/5028-lista-ot-maslina.html

Facebook Comments

4 коментара за “Листа от маслина – описание, състав и действие

  • 12.06.2019 в 6:31
   Permalink

   Екстрактът от маслинови листа Olife е хранителна добавка със 100% натурален и биосъвместим състав и неговото приложение не е противопоказно за продължителен период на прием. Личният ми опит доказва, че прием от около година, с няколко кратки паузи по никакъв начин не е натоварил организма ми. Благодаря ви за въпроса и за това че сте отделили от времето си да разгледате сайта ми. Поздрави, Ана Златева!

   Отговор
 • 06.01.2020 в 18:08
  Permalink

  Започнах да вземам екстракт от маслинови листа в продължение на едим месец,сега пия чай от листа.Мисля да изкарам двумесечен курс и да направя нови контр.изследвания за холесторол,за да проверя дали ще има ефект

  Отговор
 • 06.04.2020 в 15:08
  Permalink

  Листа от маслина е едно от най добрите средства за предпазване от Корона 19 вируса. Както и за поддържане на добре функциониращи бели дробове. Плюс всички горепосочени ефекти. Особено ефикасно при по- възрастни граждани.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.