Екстрактът от маслинови листа е много полезен при лечението на бронхиална астма, пневмония и бронхит.

Маслиновото дърво е част от средиземноморските и близкоизточните култури от хилядолетия. Натуропатката Кейт Фъргюсън разказва защо маслиновите листа се оказват ценен билков лек за нашето здраве и благополучие.

Olea europaea – маслиновото дърво исторически е символ на мир, изобилие и слава с листата, използвани за увенчаване на победителите в състезанието. Легендата разказва, че Атина, богинята на мъдростта в гръцката митология, е създала маслиновото дърво като най-полезното изобретение на човечеството.

Маслината е била използвана в традиционните лекарства в Испания, Израел, Турция, Франция, Италия и Мароко. Маслиновите листа, консумирани като чай, отдавна се използват като традиционно лекарство за редица състояния в Средиземноморието. Сега е популярен билков лек под формата на воден екстракт, патентован от италианската компания EVERGREENLIFE и известният витален продукт OLIFE

Маслиновите листа традиционно се използват за облекчаване на симптомите на настинка и грип, като възпалено гърло, треска,  температура и кашлица.

В маслиновите листа има редица фенолни съединения, които са отговорни за терапевтичните му ползи. Основната активна съставка на маслиновите листа е фенолно съединение, наречено олеуропеин.

Скорошен мета-анализ съобщава, че флавоноидите, подгрупа на полифенолите, намаляват честотата на респираторните заболявания с 33% след поне 7-дневен прием. Екстрактът от маслинови листа (Olife) е добавка без рецепта, съдържаща редица полифеноли, предимно олеуропеин и хидрокситирозол. Олеуропеинът и хидрокситирозолът имат редица механизми, които могат да намалят честотата и продължителността на острите респираторни инфекции. Първо, олеуропеинът действа като антиоксидант с дозозависимо инхибиране на индуцираното от меден сулфат окисление на липопротеините с ниска плътност (LDL). Освен това, олеуропеинът увеличава производството на азотен оксид в макрофагите, повишавайки функционалната активност. Олеуропеинът има и ефект върху етиологията на респираторните заболявания, като произвежда силна антимикробна активност срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии и антивирусна активност срещу респираторен синцитиален вирус (RSV).

Екстрактът от маслинови листа е антиоксидант и има противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Биоактивните фитохимикали в екстракта от маслинови листа, особено олеуропеина, подобряват имунната система по много начини. Първо, те могат да подобрят имунната функция, като атакуват грипните вируси, след като се появят симптоми. Освен това, репликацията на вируси, отговорни за обикновената настинка и грип, може да бъде възпрепятствана от биоактивните фитохимикали в екстракта от маслинови листа.

Екстрактът от маслинови листа на EVERGREENLIFE е лесна за преглъщане течност, подходяща както за възрастни, така и за деца, традиционно използвана за облекчаване на кашлица, настинка, грип, възпалено гърло и за намаляване на температурата. 

За да получите максимален ефект от приема на течен екстракт от листата на  маслина /Olife/, трябва да го приемате в началото на инфекциозните процеси или най-добре, преди появата на такива, тоест като го приемате профилактично в сезоните с повишена заболеваемост!

 

Използвани източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412187/

https://www.blackmores.com.au/cold-flu-and-immunity/the-health-benefits-of-olive-leaf

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-olive-leaf-extract#1

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-olive-leaf-extract-89489

https://www.medibank.com.au/livebetter/be-magazine/wellbeing/cold-and-flu-remedies/

 

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.